|
©2002 by Gerard Wakefield http://www.creationism.org/wakefield/ http://www.creationism.org/turkish/piltdownbird_tr.htm |
Bir Başka Evrimci Sahtekarlık National Geographic, 1999 yılında, kuşların dinozorların evrim geçirmiş hali olduğunu “kanıtlayan” bir yaratığın fotoğrafını yayınladı. Arkaeoraptor adı verilen kuş, Çin'de keşfedilmişti ve "dinozorları kuşlara bağlayan kompleks zincirdeki gerçek kayıp halka" (Sloan 100) olarak lanse edildi. Fotoğraf, “ilkel bir kuşun kollarına ve bir dinozorun kuyruğuna" sahip bir yaratık gösteriyor (aynı eserde) ve buna, “karasal dinozorlar ve gerçekten uçabilen kuşlar arasındaki kayıp halka” (aynı eserde) ve "Bu fosil, aslında Arkeopteriks’ten beri kuşların gerçekten de belirli et yiyen dinozorlardan evrimleştiğine belki de en iyi kanıtı" gibi sözler eşlik ediyordu. 101). |
1912’de Piltdown Adamı |
Alakalı Fosil: Arkeopteriks |
Ancak Mart 2000 sayısının Editöre Mektuplar’ında, paleoantrolog Xu Xing (Çin Bilimler Akademisi), “Arkeoraptor, dromaeosaur kuyruğu ve kuş bedeninden oluşmuş görünüyor” diye yazmıştır. Araştırmacı gazeteci Lewis Simons, sahtekarlığın derinine indiğinde, yanlış bir gizlilik ve yanlış yere güven, kontrol dışı egoların çatışması, kendini yüceltme, hüsnükuruntu, naif varsayımlar, insan hatası, inatçılık, manipülasyon, kötüleme, yalan, yolsuzluk ve hepsinden önemlisi, berbat iletişimden oluşan bir masalı ortaya çıkarttı (Simons 128). |
Çinli bir çiftçi iki ayrı fosili yapıştırıp “bunu,” “sık sık karma parçalar sattığını itiraf eden” bir fosil tüccarına satmıştı (aynı eserde, 129). Bu parça, hiçbir bilimsel niteliği olmayan bir dinozor meraklısı olan Stephen Czerkas’ın eline geçti, o da paleoantrolog Philip Currie ile temasa geçti. Simons, "Currie, dünyanın birçok yerindeki diğer işleriyle o kadar meşguldü ki, Arkeoraptor projesine fazla ilgi göstermedi” diye yazdı (aynı eserde 130).
Currie’nin fosil konusunda çekinceleri vardı, ama 1999’daki makaleyi yazan Christopher Sloan’u bu konuda bilgilendirmeyi ihmal etti. Simons bunu, Currie’nin "en zarar verici sorumsuzluğu” olarak adlandırdı (aynı eserde). Fosil, "bunda bir sahtekarlık olması ihtimali olduğunu” söyleyen Teksas Üniversitesi'nden Prof. Timothy Rowe tarafından incelendi (aynı eserde.). Currie konuyu araştırması için bir meslektaşı olan fosil teknisyeni Kevin Aulenback’i gönderdi; Aulenback fosilin "karma numune” olduğu sonucuna vardı (aynı eserde, 131).
Bu arada, Czerkas ve Currie fosil hakkında bir yazı yazarak bunu Nature ve Science dergilerine yolladı. Simons orijinal taslağı şöyle tanımlar:
Yazının beşinci sayfası, üzerinde dromaeosaur’unki gibi bir kuyruk olan kuşa benzer bir yaratığın, kuşların evriminin karada yaşayan dinozorlardan olduğu gibi daha önce bilinmeyen bir öğe öneriyordu. Kısaca, Czerkas, National Geographic’e bunun “kayıp halka” olduğunu söyleyecekti (aynı eserde).
Her iki dergi de makaleyi reddetti (aynı eserde, 131-132). Yine de National Geographic işe koyulup kendi versiyonunu yayınladı. Simons, bunu izleyen medya coşkunluğunu, “gazeteciler için bir köpek ve at şovu” şeklinde tanımladı. (aynı eserde, 132).
... görmeyi istediklerini gördüler. |
Bundan kısa bir süre sonra Xu, Sloan’a, “Arkeoraptor’un sahte bir numune olduğundan yüzde yüz eminim” diye bildirdi (aynı eserde). Sahtekarlık ortaya çıkarıldığında, Czerkas “çok aptalca bir hata yaptığını” kabul etti. Currie, “Hayatımın en büyük hatasıydı” dedi. Sloan, “Bir canavarı çekiyordum” dedi (aynı eserde). National Geographic, yazı işleri müdürü William Allen, “Bu çamura nasıl bulaştık?” diye sordu. (aynı eserde, 128). Simons buna bir yanıt sunar: "Küçük iskelet, onu gören bazı tanınmış paleoantrologlar için ... evrimin gizeminin uzun zamandır aranan anahtarıydı” (aynı eserde). Yani, görmeyi istediklerini gördüler.
Eleştiriler sert oldu. Discover dergisi, son yirmi yıl içindeki yirmi büyük bilim sahtekarlığıyla ilgili bir makalede, "Piltdown kuşu"nu dolandırıcılığı niteleyen bir terim olarak listeledi. Bu yafta, 1912’de “keşfedilen” bir insan kafatası ve bir maymun çenesinden oluşan sahte bir kompozit olan Piltdown Adamı’ndan kaynaklanmaktadır (Newman 80). Daha önceki paleoantrologların insan evrimiyle ilgili kanıt bulmayı çok istediklerinden Piltdown Adamı’nı kabul edişleri gibi, çağdaş bilim insanları da kuşların dinozorlardan evrimleştiğini kanıtlamak konusundaki çaresizliklerinden Arkeoraptor’u kabul etti.
Kaynaklar:
Newman, Judith. (2000). "Twenty of the Greatest Blunders in Science in the Last Twenty Years." (Son Yirmi Yıl İçindeki Yirmi Büyük Bilim Sahtekarlığı) Discover 21, no. 10.
Simons, Lewis (2000). "Archaeoraptor Fossil Trail." National Geographic 198, no. 4.
Sloan, Christopher (1999). "Feathers for T. Rex?" (T-Rex İçin Kuş Tüyleri?) National Geographic
196, no. 5.
|
|