Gândacii bombardier:
Ştiinţa copiază modelul
pulverizatorului

de Thomas F. Heinze    Traducere de Lionel Mischie


Vă amintiţi de gândacul bombardier, faimos pentru faptul că aruncă asupra duşmanilor săi un lichid fierbinte şi toxic, printr-un pulverizator aflat în partea lui inferioară? Science News ne informează că acest gândac: „inspiră proiectanţi de motoare, de dispozitive de administrare a medicamentelor şi de extinctoare în îmbunătăţirea tehnologiilor de pulverizare”. … „Ar putea de asemenea să ducă la mecanisme mai eficiente energetic folosite la injectoarele motoarelor de maşină şi chiar să conducă la o nouă generaţie de extinctoare care să poată produce fie o ceaţă fină, fie picături mari în funcţie de tipul de foc ce trebuie stins”.1  (Science News, 5 aprilie 2008)

Iată explicaţie revistei Science News’ despre modul în care gândacul reuşeşte să facă acest lucru: „Elementul cheie al puternicului sistem de apărare al gândacului constă în orificiul de admisie al camerei de combustie şi în valvele de evacuare. Valva de admisie se deschide pentru a primi elementele chimice, care încep să fiarbă imediat ce se amestecă, şi se închide atunci când a fost primită o cantitate suficientă de gaz.

Pe măsură ce gazele reacţionează, se produce căldură iar presiunea din camera de combustie, închisă, creşte. Când presiunea atinge un punct critic, capătul valvei de evacuare este forţat să se deschidă iar lichidul fierbinte este aruncat afară ca o explozie puternică de abur toxic, printr-un proces cunoscut ca ‘evaporare flash (instantanee)’.2

După ce gazul este evacuat, valva de evacuare se închide, valva de admisie se deschide iar camera de combustie se umple din nou, pregătind momentul următoarei ţâşniri otrăvitoare.” (Science News, 5 aprilie 2008)

De ce copiază oamenii creaţia lui Dumnezeu pentru a construi cele mai bune pulverizatoare? Pulverizatoarele proiectate de om nu funcţionează la fel de bine. Şi există o explicaţie pentru acest lucru: „Căci nebunia lui Dumnezeu, este mai înţeleaptă decât oamenii; şi slăbiciunea lui Dumnezeu, este mai tare decât oamenii.”   (1 Corinteni 1:25)

Sistemul de apărare al gândacului este o puternică dovadă a existenţei unui design inteligent, însă evoluţioniştii speculează că ceea ce s-a întâmplat în realitate nu ţine decât de modificări aleatorii, accidentale, numite mutaţii, iar selecţia naturală a eliminat toate accidentele care nu au adus îmbunătăţiri. Însă nu numai că există gândaci care nu au acest minunat sistem de apărare, dar aceştia sunt într-un număr mult mai mare decât gândacii bombardier. Selecţie naturală? Treziţi-vă!

În orice caz, cercetările ştiinţifice moderne ne spun că oamenii de ştiinţă au hotărât să copieze pulverizatorul gândacului pentru a face pulverizatoare pentru industriile lor, deoarece oamenii nu au reuşit să proiecteze pulverizatoare care să funcţioneze la fel de bine. Presupunem că unii dintre cei care în smerenie copiază proiectul minunat al lui Dumnezeu sunt evoluţionişti care încearcă în continuare să creadă că „cel mai bun pulverizator” a fost rezultatul unui accident fericit.

    Natura este plină de exemple de proiecte minunate:
-- Bondari grei care ne uimesc cum zboară cu aripile lor micuţe, cărând polen pentru a face mierea gustoasă.
-- Şopârle Geko ce urcă vertical pe pereţi sau merg pe tavan, pe suprafeţe prea alunecoase pe care alte animale la fel de grele nu se pot căţăra.
-- Furnici care pot duce până la 50 de ori propria greutate.
-- Păsări colibri care dau din aripi cu o frecvenţă între 40 şi 200 ori pe secundă.

Designul este prezent peste tot în lumea noastră. De fapt Dumnezeu a proiectat şi un mod simplu şi eficient pentru mântuirea păcătoşilor. Şi-a dat propriul Fiu, pe Isus, care a purtat păcatele noastre în trupul Său pe cruce, în timpul crucificării Sale. Datoria este „plătită în întregime”, şi mulţi au beneficiat de acest lucru. Poţi fi şi tu printre ei. Primeşte plata Lui pentru păcatele tale încrezându-te în Isus Cristos pentru mântuire. Nu încerca să proiectezi o altă cale.

Să continuăm să avem minţile şi ochii deschişi pentru a vedea minunile proiectelor lui Dumnezeu în creaţie, şi să-I spunem „Mulţumesc!” Creatorului nostru care este responsabil de proiectarea unor idei atât de inteligente încât noi nu putem decât să le copiem.


REFERINŢE:

1 - Science News Magazine, April 5, 2008
2 - S.k. ’Flash Evaporation’, http://en.wikipedia.org/wiki/Flash_evaporation
 

„Gândacii bombardier: Ştiinţa copiază modelul pulverizatorului”
<http://www.creationism.org/romanian/bombardier_ro.htm>

Pagina principală:  Română
www.creationism.org