INVESTIGATING GENESIS SERIES
©2002  by Gerard Wakefield    http://www.creationism.org/wakefield/
http://www.creationism.org/greek/piltdownbird_el.htm

«Το Κοτόπουλο του Πίλτνταουν» —
Μια άλλη Εξελικτική Απάτη

Το 1999, το περιοδικό National Geographic δημοσίευσε μια φωτογραφία από ένα πλάσμα που «τάχα αποδείκνυε» ότι τα πτηνά εξελίχθηκαν από τους δεινόσαυρους. Ονομάστηκε Archaeoraptor. Ανακαλύφθηκε στην Κίνα και χαρακτηρίστηκε ως «ένας πραγματικός ελλείπων κρίκος στη σύνθετη αλυσίδα που συνδέει τους δεινόσαυρους με τα πτηνά» (Sloan 100). Η φωτογραφία εμφανίζει ένα πλάσμα «που είχε μέλη ενός πρωτόγονου πτηνού με ουρά δεινοσαύρου» (αυτόθι), και συνοδευόταν από δηλώσεις όπως, «Είναι ένας χαμένος κρίκος ανάμεσα στους γήινους δεινόσαυρους και στα πουλιά που θα μπορούσαν πραγματικά να πετάξουν» (αυτόθι). «Το απολίθωμα είναι ίσως η πιο πειστική απόδειξη του Αρχαιοπτέρυγα (Archaeopteryx) και της δυνατότητας που είχαν στην πραγματικότητα τα πουλιά, τα οποία εξελίχθηκαν από ορισμένους τύπους σαρκοφάγων δεινοσαύρων [δρομόσαυρος (δρομέας+σαύρα)]» (αυτόθι 101).

Η Απάτη του ανθρώπου του Πίλτνταουν, 1912
Ο Άνθρωπος του Πίλτνταουν το 1912
Απολιθώματα Αρχαιοπτέρυγα
Συγγενή απολιθώματα: Αρχαιοπτέρυγα

Σε Επιστολές που εστάλησαν προς το γραφείο σύνταξης του περιοδικού National Geographic, και δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Μαρτίου 2000, ο παλαιοντολόγος Xu Xing (της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών), έγραψε ότι «ο Archaeoraptor φαίνεται να αποτελείται από ουρά δρομόσαυρου (δρομέας+σαύρα) και σώμα πουλιού.» Όταν ο ερευνητής δημοσιογράφος Lewis Simons έψαξε σε βάθος την υπόθεση ανακάλυψε την απάτη αυτή και αποκάλυψε πως όλα ήσαν ένα

«παραμύθι αναληθών, δήθεν απόρρητων πληροφοριών, αμφιβόλου εμπιστοσύνης, ενός άκρατου και ασυμβίβαστου εγωισμού, αυτοεπιβεβαίωσης, ευσεβών πόθων, αφελών υποθέσεων, ανθρώπινου λάθους, πείσματος, χειραγώγησης, διαβολής, ψεμάτων, διαφθοράς, και, πάνω απ’ όλα μιας αβυσσαλέας ανακοίνωσης» (Simons 128).
Ένας Κινέζος αγρότης είχε κολλήσει δύο ξεχωριστά απολιθώματα μαζί και τα πουλούσε σαν να είναι ένα απολίθωμα. Ο αντιπρόσωπος παραδέχθηκε ότι συχνά τέτοια σύνθετα αντικείμενα πωλούνται μαζί (αυτόθι 129). Βρήκε στο δρόμο του τον Stephen Czerkas, έναν ενθουσιώδη υποστηρικτή των δεινοσαύρων, χωρίς όμως επιστημονικές προϋποθέσεις, ο οποίος επικοινώνησε με τον παλαιοντολόγο Philip Currie. Ο Simons έγραψε, «ο Currie ήταν τόσο έξαλλος με τις άλλες δεσμεύσεις που είχε σε όλο τον κόσμο, ώστε έδωσε στο πρόγραμμα Archaeoraptor μικρή σημασία» (Αυτόθι 130).

Ο Currie είχε επιφυλάξεις για το απολίθωμα, αλλά παρέλειψε να ενημερώσει τον Christopher Sloan, ο οποίος έγραψε το άρθρο το 1999. Ο Simons ονόμασε τη στάση αυτή «καταστροφικό ολίσθημα αποποίησης της ευθύνης» από την πλευρά του Currie (Αυτόθι). Το απολίθωμα εξετάστηκε από τον καθηγητή Timothy Rowe από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ο οποίος δήλωσε, «Εδώ υπάρχει πιθανότητα να είναι απάτη» (Αυτόθι). Ο Currie έστειλε ένα συνάδελφο του, τεχνολόγο απολιθωμάτων, τον Kevin Aulenback, να διερευνήσει το θέμα. Ο Aulenback κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το απολίθωμα ήταν «ένα σύνθετο κατασκευασμένο δείγμα» (Αυτόθι 131).

Εν τω μεταξύ, ο Czerkas και ο Currie, υπέβαλλαν ένα έγγραφο σχετικά με τα απολιθώματα στην επιθεώρηση Φύση και Επιστήμη. Ο Simons περιγράφει το αρχικό σχέδιο:
 

«στην πέμπτη σελίδα της η επιθεώρηση ανέφερε ότι ο δρομόσαυρος (δρομέας+σαύρα) είχε ουρά ενός πτηνόμορφου πλάσματος και πρότεινε πως ήταν ένα προηγούμενο, άγνωστο στοιχείο, στην εξέλιξη των πουλιών από τους γήινους δεινοσαύρους. Εν ολίγοις, αυτό που δήλωσε ο Czerkas στο National Geographic ήταν πως το απολίθωμα αυτό ήταν ένας «χαμένος κρίκος» (Αυτόθι).


Και η επιθεώρηση Φύση και Επιστήμη και το περιοδικό «National Geographic» απέρριψαν το άρθρο (αυτόθι 131-132). Παρ όλα αυτά, το National Geographic προχώρησε και δημοσίευσε τη δική του εκδοχή. Ο Simons αποκάλεσε αυτό που ακολούθησε φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης λέγοντας χαρακτηριστικά "ήταν σαν ένα δημοσιογραφικό σόου για σκυλάκια και πόνι". (Αυτόθι 132).

Ο Currie παραδέχτηκε ότι ήταν «το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου.» ...
... Είδαν αυτό που ήθελαν να δουν.

Λίγο αργότερα ο Xu ενημέρωσε τον Sloan, «Είμαι 100% σίγουρος ότι ο Archaeoraptor είναι ένα «φαλκιδευμένο δείγμα» (Αυτόθι). Μόλις αποκαλύφθηκε η απάτη, ο Czerkas παραδέχθηκε ότι είχε γίνει «ανόητος, εξαιτίας ενός λάθους των ηλίθιων εκείνων οστών.» Ο Currie είπε ότι ήταν «το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου.» Ο Sloan δήλωσε: "σύρθηκα πίσω από ένα τερατώδες τέχνασμα" (Αυτόθι). Ο William Allen ο αρχισυντάκτης του National Geographic ρώτησε, «Πώς φτάσαμε σε αυτό το χάλι;» (Αυτόθι 128). Ο Simons έδωσε μια απάντηση: «Σε μερικούς εξέχοντες παλαιοντολόγους που το είδαν ... ο μικρός εκείνος σκελετός ήταν το πολυπόθητο κλειδί για το μυστήριο της εξέλιξης» (Αυτόθι). Δηλαδή, είδαν αυτό που ήθελαν να δουν.

Η κριτική ήταν σκληρή. Σε ένα άρθρο σχετικά με τις είκοσι μεγαλύτερες επιστημονικές γκάφες-απάτες κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, το περιοδικό Discover ανέφερε: «Το Κοτόπουλο του Πίλτνταουν» -Μια άλλη Εξελικτική Απάτη είναι ανάμεσα στις γκάφες-απάτες αυτές.» Η ταμπέλα προέρχεται από τον άνθρωπο του Πίλτνταουν, ο οποίος ήταν ένα σύνθετο τεχνούργημα που αποτελείτο από ένα ανθρώπινο κρανίο και ένα σαγόνι πιθήκου και «ανακαλύφθηκε» το 1912 (Newman 80). Όπως νωρίτερα οι παλαιοντολόγοι αγκάλιασαν τον λεγόμενο άνθρωπο του Πίλτνταουν, από την επιθανάτια αγωνία τους να βρουν αποδείξεις που να υποστηρίζουν την θεωρία της ανθρώπινης εξέλιξης και να καταρρίψουν τη δημιουργία του ανθρώπου από τον Θεό, έτσι και σύγχρονοι επιστήμονες αγκάλιασαν τον Archaeoraptor εξαιτίας της απελπισίας τους να αποδείξουν ότι τα πτηνά εξελίχθηκαν από τους δεινόσαυρους.
 
    Αναφορές:

Newman, Judith. (2000). "Twenty of the Greatest Blunders in Science in the Last Twenty Years." «Είκοσι από τις μεγαλύτερες γκάφες της επιστήμης τα τελευταία είκοσι χρόνια.» Discover 21, no. 10.

Simons, Lewis (2000). "Archaeoraptor Fossil Trail." «Ίχνη απολιθωμάτων» National Geographic 198, no. 4.

Sloan, Christopher (1999). "Feathers for T. Rex?" «Φτερά για T. Rex;» National Geographic 196, no. 5.
 

" «Το Κοτόπουλο του Πίλτνταουν» — Μια άλλη Εξελικτική Απάτη"
<http://www.creationism.org/greek/piltdownbird_el.htm>


Κεντρική:  Ελληνικά
www.creationism.org