INVESTIGATING GENESIS SERIES
©2002  by Gerard Wakefield    http://www.creationism.org/wakefield/
(Translated by Andy de Bont)     http://www.creationism.org/dutch/piltdownbirds_nl.htm


" 'De Piltdown Kip' — Nog een Evolutionaire Misleiding"

In 1999, publiceerde de National Geographic een foto van een schepsel waardoor was "bewezen" dat vogels van de dinosauriërs waren geëvolueerd. Het was in China ontdekt en kreeg de naam Archaeoraptor. De vondst werd verkondigd als "de ware missende link in de complexe keten die de dinosauriërs met de vogels verbind" (Sloan 100). De foto vertoonde een schepsel "met armen van een primitieve vogel en de staart van een dinosauriër" (Ibid.). De foto werd begeleid door verklaringen zoals: "Het is de missende link tussen op de grond levende dinosauriërs en vogels die daadwerkelijk kon vliegen" (Ibid.), en "Dit fossiel is wellicht het beste bewijs sinds de Archaeopteryx dat vogels inderdaad zijn geëvolueerd van bepaalde types vleesetende dinosauriërs [dromaeosaurs]" (Ibid. 101).

Piltdown Man Hoax, 1912
Piltdown Man in 1912
Archaeopteryx Fossil
Related Fossil: Archaeopteryx

Echter, in de rubriek “Brieven aan de Redactie” van de uitgave van Maart 2000, schrijft de paleontoloog Xu Xing (Chinese Academie van Wetenschappen) dat"Archaeoraptor schijnt te zijn samengesteld uit de staart van een dromaeosaur en het lichaam van een vogel" Onderzoeksverslaggever Lewis Simons groef verder in de misleiding en ontdekte

een verhaal van verwarrende geheimzinnigheid en misplaatst vertrouwen, van elkaar beconcurrerende ego’s, zelfverhoging, “wishful thinking”, naïeve aannames, menselijke fouten, koppigheid, manipulatie, achterklap, leugens, corruptie, en nog het meeste van alles, verdraaide communicatie (Simons 128).

Een Chinese boer had twee aparte fossielen samen gelijmd en het aan een fossielenhandelaar verkocht, die toegaf "wel vaker 'composities' te hebben verkocht" (Ibid. 129). Het “fossiel” kwam terecht bij Stephen Czerkas, een dinosauriër bewonderaar met geen enkele wetenschappelijke bekwaamheid, die contact opnam met paleontoloog Philip Currie. Simons schreef, "Currie was zo afgeleid door andere verantwoordelijkheden wereldwijd, dat hij het Archaeoraptor project maar weinig aandacht gaf" (Ibid. 130).

Currie had zijn bedenkingen over het fossiel, maar verzuimde om Christopher Sloan , die het artikel van 1999 schreef, hierover te informeren. Simons noemde dit "een zeer schadelijke misstap in verantwoordelijkheid" van Currie’s zijde (Ibid.). Het fossiel werd onderzocht door Prof. Timothy Rowe van de universiteit van Texas die verklaarde, "Er bestaat een mogelijkheid dat dit een bedrog is" (Ibid.). Currie stuurde een collega, fossiel technicus Kevin Aulenback, om ook onderzoek uit te voeren; Aulenback concludeerde dat het fossiel "een samengesteld model" was (Ibid. 131).

Ondertussen hadden Czerkas and Currie een verhandeling over het fossiel ingezonden naar het tijdschriften Nature and Science. Simons beschreef het originele concept:
 

Op de vijfde pagina vermelde de verhandeling dat de dromaeosaur-achtige staart aan een vogelachtig schepsel een voordien onbekend element in de evolutie van vogels vanuit op de grond levende dinosauriërs suggereerde. In het kort, dit was wat Czerkas aan de National Geographic duidelijk maakte als "een missende link" (Ibid.).


Beide tijdschriften wezen het artikel af (Ibid.131-132). Echter, National Geographic ging door en publiceerde hun eigen versie. Simons noemde het blindelings achternalopen van de media "poppenkast voor de verslaggevers". (Ibid. 132).

Currie zei "het was de grootste fout van mijn leven" ...
... zij zagen wat zij wilden zien.

Kort daarna informeerde Xu aan Sloan, "Ik ben 100% zeker...dat Archaeoraptor een vervalst model is" (Ibid.). Toen het bedrog was geopenbaard, gaf Czerkas toe dat hij "een idiote, oliedomme fout" had gemaakt. Currie zei " het was de grootste fout van mijn leven." Sloan verklaarde, "Ik heb een monster binnengesleept" (Ibid.). Hoofdredacteur William Allen van de National Geographic vroeg, "Hoe zijn wij in deze puinhoop terecht gekomen?" (Ibid. 128). Simons geeft het antwoord: "Voor sommige vooraanstaande paleontologen die het zagen... was het kleine skelet de lang gezochte sleutel tot het mysterie van evolutie" (Ibid.). Althans, zij zagen wat zij wilden zien..

De kritiek was ongenadig. In een artikel over de twintig grootste wetenschappelijke blunders in de laatste twintig jaar, plaatste het tijdschrift Discover het bedrog onder de titel "De Piltdown Kip". De naam was afgeleid van "Piltdown Mens", een kunstmatige samenstelling van een menselijke schedel en het kaakbeen van een aap "ontdekt" in 1912 (Newman 80). Net zoals destijds de paleontologen de Piltdown Mens omarmde omdat zij smachten naar bewijs voor menselijke evolutie, zo hebben de hedendaagse wetenschappers de Archaeoraptor omarmd in hun wanhoop om te bewijzen dat vogels van de dinosauriërs zijn geëvolueerd.
 
    References:

Newman, Judith. (2000). "Twenty of the Greatest Blunders in Science in the Last Twenty Years." Discover 21, no. 10.

Simons, Lewis (2000). "Archaeoraptor Fossil Trail." National Geographic 198, no. 4.

Sloan, Christopher (1999). "Feathers for T. Rex?" National Geographic 196, no. 5.
 

" 'De Piltdown Kip' — Nog een Evolutionaire Misleiding"
<http://www.creationism.org/dutch/piltdownbirds_nl.htm>

Home:  Nederlands
www.creationism.org